Het ontstaan

De drie percelen naast de vrachtwagenparkeerplaats, aan de westrand van Schipluiden hadden al jaren een verwaarloosde uitstraling. Jan van der Berg en Ard Zwinkels kwamen met het idee om deze percelen om te toveren tot een oase van fruit en hebben met dit plan bij de gemeente en Staatbosbeheer, die eigenaar is van de grond, aangeklopt. Samen met de gemeente Midden-Delfland is er de afgelopen jaren hard gewerkt om dit project te realiseren. Het project moet de aantrekkelijkheid van het landschap vergroten, dienen als een plek voor educatie over duurzame landbouw en een oase van biodiversiteit worden.

Op twee percelen wordt een hoogstamboomgaard aangelegd, waar de schapen van Jan onder kunnen grazen. Het derde perceel wordt, naar initiatief van Ard, de Pluktuin. Het perceel van de pluktuin, met een oppervlakte van circa 3500 m2 wordt beplant met vruchtdragende bomen, zoals het Krentenboompje en de Pawpaw, de Zwarte moerbei, de Pimpernoot, de Amerikaanse sering en de Franse Uiensoepboom. Dat wordt een waar voedselbos. Daarnaast komen er struiken met kleinfruit, zoals Framboos, Braam, Bessen, enzovoorts en plukbloemen en kruiden. Het wordt een ware belevingspluktuin.

In 2020 was het eindelijk zo ver en kon er gestart worden met de werkzaamheden. Om te voorkomen dat Ard het bijltje erbij neer zou leggen alvorens de eerste boom werd gepland, is de Stichting Pluktuin Midden-Delfland in het leven geroepen. De handen ineen geslagen, konden in februari 2020 alle handtekeningen worden gezet en is er al gauw gestart met de werkzaamheden. De bestaande bomen werden gerooid en de percelen opgehoogd. De planning is om in het voorjaar van 2021 de pluktuin aan te gaan planten.

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) 
De herinrichting van het terrein is mogelijk met een subsidie uit het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland).